kolmapäev, 12. oktoober 2011

Õppepäev Porkunis

Õppepäeval käisime kõigepealt Porkuni paemuuseumis. Meile näidati katset, kuidas kivi happes lahustub. Kivi pandi väikesesse kaussi ja peale valati hapet. Peagi oli näha, kuidas kivi järjest lahustub ja väiksemaks jääb
Käisime ka Tamsalu lubjapargis. Nägime kõigepealt suurt maaahju, kus kunagi ammu põletati lubjakivi. Hobustega veeti lubjakivi ahju juurde ning laoti ahi korralikult täis. Seejärel pidi põletama seda ühe nädala. Hiljem ehitati sinna uus ahi ning vana ahju kasutamine lõpetati. Uuel ahjul oli mitu erinevat kambrit. Tuli sai erinevates kambrites ringi käia selleks mõeldud avade kaudu. Kõiki kambreid korraga ei kasutatud. Kui paaris kambris põletati lubjakivi, siis samal ajal mõnda teist kambrit eelsoojendati või tehti tühjaks. Põletatud lubjakivi ehk lupja sai hiljem kasutada ehitusmaterjalina. See segati veega ning hoidis hiljem kive ilusti koos.
Vahepeal käisime ka energiarajal. See oli koht, kus legendi järgi oli võimalik näha viirastusi. Meile jutustati ka lugu küla tantsupeost ning sellest, kuidas seal oli keegi viirastusi näinud. Sealsamas energiaraja alguses oli ka ilus paekivipaljand.
Nägime ka Porkuni uut erivajadustega laste kooli ning saime kuulda Porkuni järvest, mida ähvardab mõnel aastal ka ärakuivamine.
Laura 7a kl. VG

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar