teisipäev, 18. oktoober 2011

Õppepäev kaevanduses

Päev oli tore. Bussisõit oli aga väga pikk. Aga mulle meeldis kõige rohkem seal maa all selle rongiga sõita ja maa peal mägedesse ronida. Maa all oli veel vanu tööriistu ja masinaid, millega tehti tööd. Ned masinad olid suured ja tegid suurt müra. Maa alla oli päris palju kohti, kus me käisime. Maa peal me käisime ainult mäe otsas aga seal oli väga ilus vaade, nägi päris kaugele. Me olime Kohtla Nõmmel umbes 2-3 tund, päris väsitav oli. Mulle eriti ei jäänud mitte midagi meelde mis seal räägiti. Aga päris põnev oli seal kaevanduses. Lõpuks me läksime kõik mäest alla bussi juurde. Bussi juures me sõime natukene ja lõpuks hakkasime ka sõitma. Käisime veel poe. Me jõutsime koju umbes pool kuus. Kõik olid nii väsinud päevast, sest see oli päris pikk. Aga mulle meeldis seal kaevanduses väga.
Karmen 8. kl VG

Enne, kui me maa alla läksime, ütles giid, et seal on kaheksa kraadi sooja. Et sinna maa alla minna, pidime me astuma 40-44 trepiastet. Ma eriti ei kuulnud, mis giid rääkis, sest ma kõndisin taga pool. Ma mäletan kõige paremini seda, kui ta rääkis labidatest. Kõige paremad labidavarred on pihlakapuust tehtud. Sirge labidavars hakkab käes keerlema. Kõige rohkem meeldis mulle maa all rongiga sõita! Pärast, kui kaevandusest välja läksime, võtsime kiivrid ja joped/jakid seljas ära ja läksime õue giidi ootama. Kui giid välja tuli, läksime mingi vana hoone juurde. Selle hoone taga oli üks suur mägi. Sinna mäe otsa oli kergem üles ronida kui alla tulla, sest kui alla minna tuleb hirm peale, et kukud ninali. Seal mäe otsast nägime Eesti kõige kõrgemat ja suuremat tehismäge. Kui mäest alla läksime, siis paljud jooksid kohe bussi. Natukene aega hiljema läksime bussi juurde sööma! Tore päev oli!
Maiken 8b kl VG

Hommikul algas pikk ja tüütu bussisõit. Kohale jõudes rääkis giid meile kaevanduse tekkest ja ajaloost. Kui pikk jutt kuulatud, panime omale selga suured ja paksud joped, pähe said kõik valida endale erinevat värvi kiivrite vahel- sinise, punase, või kollase. Seejärel suundusime mitme meetri sügavusele maa alla, mööda järsku treppi. Meile tutvustati erinevaid masinaid, millega vanasti tööd tehti. Näidati ka erinevaid kivimeid. Saime sõita mööda pimedat käiku väikese kollase rongiga. Kui ringkäik tehtud, sammusime jälle sooja õhu kätte.
Lõpuks ronisime kõrge mäe, aheraine mäe otsa. Sealt oli väga ilus vaade. Kui mäe otsas juba piisavalt oldud, jooksime alla, bussi juurde, kus "näljastele" õpilastele jagati väike kõrrejook ja saiakesed. Peale väikest söögipausi algas jällegi pikk bussisõit koju.
See päev oli väga tore! Annika 8 kl VG

20. septembril käisime õues õppepäeval Kohtla-Nõmmel. Sõit oli pikk ja väsitav kui kohale jõudsime, läksime kuskile majja ja kuulasime üht vana meest, kes oli töötanud kaevandustes üle 30 aasta. Edasi läksime kaevandusse, pidime selga panema suure jope ja kiivri, mille saime ise valida. Sealt edasi läksime kaevandusse. Käisime kõikides tunnelites, kus giid (see vana kaevur) rääkis meile selle tunneli kohta ja kes seal töötasid, mis töö seal käisid, palju töötajad palka said jms. Seejärel saime vaguniga sõita. Kui ekskursioon kaevanduses oli lõppenud läksime õue. Ronisime mäe otsa kus puhus kõva tuul, nägime ka koppa (mis seisis mäe kõrval). Peale mäelt tulekut läksime bussi ja algas kojusõit
Esme 8a kl VG

Esmalt pidime kogunema 08.00.-ks kooli juurde, kuhu tuli buss. Bussisõit oli väga pikk ja natuke väsitav, kuid kui kohale jõudsime oli jälle hea meel, et olime nii pika maa maha sõitnud. Esmalt läksime ühte väiksesse saali, kus meie giid rääkis kaevanduse ajaloost ja palju muudki teemaga seonduvat. Minu arust oli see põnev. Seejärel pidime pähe panema kiivrid ja selga joped, sest maa all on ju külm. Need, kes tahtsid, võtsid ka lambi, kuid see oli päris raske ja paljud ei võtnudki(k.a mina). Siis läksimegi maa alla. Käisime seal palju ringi ja giid rääkis palju põnevat, näiteks masinatest ja nende ajaloost. Veel rääkis ta kiivritest mida oli kolme värvi ja igal värvil oli oma tähendus (punane, valge, kollane). Me sõitsime seal ka väikese rongiga, mis oli hästi põnev ja huvitav. Lõpuks käisime veel ühe hästi suure mäe otsas, kust avanes imeilus vaade. Siis algaski kojusõit, mis oli jällegi pikk. Mina jäin selle päevaga rahule ja kui oleks võimalis läheksin sinna teinekordki.

Mariie-Kristiin 8. kl VG

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar