teisipäev, 18. oktoober 2011

Õppepäev Karula Rahvuspargis

Meie päev algas hommikul kell 8.00 väljasõiduga Karulasse. Sõit oli pikk ja väsitav.Kohale jõudes olid enamus juba väsinud.Karulas tuli vastu meile giid. Sain teada, et Karula kõrgustik on tekkinud jää mõjul. See jää oli umbes 2 km paks. Karulas õppisin geograafiat ja sain teada kuidas tekivad pinnavormid. Giid näitas meile liivakastis puuklotside abil, kuidas jää tekitab pinnavorme. Sain teada ka et Karula rahvuspargi suurim järv on Ähijärv. Lisaks sellele käisime ka Mäekonnu tornis mis oli 20 meetri pikkune.Enne Vändrasse tagasisõitu käisime vaatamas Tamme-Lauri tamme, mis on 8 meetrise ümbermõõduga ja 680 aastat vana. Tamme-Lauri tamm on oma nime saanud Tamme-Lauri talu järgi. Selle tamme tüvi on täidetud 8 tonni betooniga. Peale Tamme-Lauri tamme vaatamist läksime tagasi Vändrasse.
Joel 9A kl VG

Õppisin seal, kuidas tekivad pinnavormid. Näiteks,et kuidas tekivad kõrgustikud. Kõrgustikud tekkisid mandrijää sulamisest. Sain veel teada, et Karula rahvuspargi suurim järv on Ähijärv. Muidu kõndisime terve päev läbi metsa, kus ma eriti ei kuulnud mida giid rääkis ning lõpuks jõudsime Mäekonnu vaatetorni juurde. Seal oli kõige huvitavam. Tagasi koju sõites käisime veel Tamme-Lauri tamme vaatamas. Selle tamme ümbermõõt on 8m. Ma polnud ennem seda tamme oma silmaga näinud. Muidu meeldis õppepäev, aga see oleks võinud vähem aega kesta.
Laura 9. kl VG

Läksime hommikul kell 8.00 Karulasse. Sõit oli väga, väga pikk, aga lõpuks jõudsime kohale. Esmamulje oli väga hea. Seal olid väga suured künkad ja oli väga liivane maastik. Algul läksime ühte liivakasti, kus meile räägiti pinnavormidest. Tekitasime liivale pinnavorme. Sain teada, et väga paljud asjad on pinnavormid nt. järv on ka pinnavorm. Seejärel asusime ühele väga pikale metsaringkäigule. Tegime pilte ja giid rääkis meile veel ka maa tekkimisest. Käisime ka veel Mäekonnu vaatetornis, mis oli väga kõrge ja vaade oli väga võimas ja väga ilus. Käisime ka Tamme-Lauri tamme juures. See oli 8m. lai. See oli väga, väga vana puu. See reis oli päris huvitav ja tore, aga olen ka paremates kohtades käinud. Mirjam 9b kl VG

Karula rahvuspargis olime. Jäi meelde, kuidas tekivad mäed, kuidas liiguvad jääpangad ja kuidas tekivad pinnavormid. Jäi meelde, et mõned liustikud või mäed tekivad päris pikka aega. Tamme-Lauri tamm on ligikaudu 700 aastane ja seest betoneeritud. Selle ladvas oli piksevarras. Kunagi oli tamm seest õõnes, kuhu külamehed pugesid naiste eest peitu ja jõid siis kas õlut või viina. Mulle meeldis reis Karulasse, Tamme Lauri tamme vaatamine ja tornis, kuhu ronisime üles. Ei meeldinud see, et osa inimesi ei võtnud asja tõsiselt ja lollitasid. Muidu oli tore reis. Kaspar 9 kl VG

Sain teada, et mäed tekkisid liustike kokkupõrkumisel. Liustikega tulid kaasa veel palju rändrahnusid. Kõigepealt näitas giid meile, kuidas tekkisid mäed ja teised pinnavormid.Siis kõndisime tükk maad mööda metsa, üle erinevate suurustega pinnavormidest. Käisime ära veel Mäekonnu vaatetornis. Käisime ka Tamme-Lauri tamme vaatamas, mis on Eesti kõige vanem puu.
Kertu 9.a kl VG

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar