teisipäev, 13. oktoober 2015

Gümnasistid fossiile õppimas TTÜ Särghaua õppekeskuses


Fossiilide valik
Meie kooli gümnaasiumiõpilastel oli võimalus KIK-i projekti raames ühel koolipäeval õppimas käia Särghaua õppekeskuses, Bioloogia ja geograafia tunnis õpiti tundma kivistisi ja Maa ajalugu. Õppepäeval vaadati filmi Eesti kivististest, kuulati loengut Maa geoloogilisest ja bioloogilisest ajaloost, määrati fossiile ja lõpuks meisterdati endale kividest taieseid.



Määratud fossiilid
12. klass fosiile uurimas

10. klass fossiile määramas












8 kommentaari:

  1. Käisime 13. oktoobril Särghaua õppekeskuses. Seal näidati meile esialgu filmi Eesti fossiilidest ja see järel peeti meile loengut organismide argengu ajaloost. Sain teada, et Eestist on leitud nii palju erinevaid ja huvitavaid fossile ning kuidas on Maal elu miljardite aastate jooksul tekkinud/arenenud.
    Päeva teine osa Särghaul oli kivist meene valmistamine. Igaüks otsis endale sobiva kivi ning hakkas seda saagima ja lihvima. Väga huvitav oli ;)

    Sellised õuesõppe päevad on hea vaheldus igapäevasele koolielule! Võiks rohkem teha selliseid projekte.

    VastaKustuta
  2. Meie klass käis KIKI-i projekti raames Särghaua õppekeskuses, kus me saime palju uusi teadmisi elu arengu ja fossiilide kohta. Kõige pealt me vaatasime filmi elu arengu kohta ja kuulasime loengut, kus sain teada erinevad ajastusi ja nende tähtsamatest sündmustest. Seejärel anti meile võimalus rühmadena määrata ära erinevaid fossiile ja kirjeldada nende ehitust ja eluviisi, kus me saime kasutada interneti abi. Kõige põnevam osa selle päeva juures oli minu jaoks endale kivi meisterdamine. Seal saime endale valida kivi, mille me ära lihvisime ja saime kivi peale graveerida. Särghaua õppekeskuse külastamine haris meid kõiki uute teadmistega ja kogemustega. Väga põnev oli kuulata, kes on maal elanud ja väljasurnud ja kuidas üldse kõik meie ümber on tekkinud.

    VastaKustuta
  3. Särghaua õppekeskus asub huvitavas looduskaunis kohas. Õppetöö oli huvitav ja sisukas. Vaatasime filmi ja uurisime kivistisi mille põhjal tutvusime erinevate elusolenditega. Saime teada kuidas olid nad elanud ja millised nad välja nägid. Hiljem peale kivististega tutvumist viidi meid tööklassi kus saime kive töödelda ja graveerida. Saime aimu kivi töötlusest ja nende töötlemise aparaatidest.

    VastaKustuta
  4. 13. oktoober käis 12. klass Särghaua õppekeskuses. Mina sain palju uusi teadmisi erinevate kivimite kohta ning õppisin lähemalt tundma aegkondi. Tänu sellele õppepäevale tean nüüd, et eestima pinnasest on võimalik leida palju erinevaid fossiilde, mida me pidime määrama ka kohapeal.
    Kui olime elu arengu ja fossiilid selgeks saanud liikusime edasi töökotta, kus igaüks sai omale kivist meisterdada meelepärase kujukese, mille sai mälestuseks meenutamaks toredat päeva Särghaual.
    Kogu päev oli värskenduseks igavele argipäevale. Oota huviga uusi väljakutseid!

    VastaKustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Meie klass käis 13.okt. Särghaual. Seal õppisin põhjalikumalt maa evolutsioonist. Sain teada, kuidas kivimite järgi määratakse maa ajalugu. Meile räägiti ka, mis võis olla Vändra pinnal näiteks dinosauruste ajastul. Arutlesime põhjuseid, miks toimusid ajaloos suured väljasuremised ja millal võiks järgmine suur väljasuremine toimuda. Samuti õppisime fossiile määratlema ja kuidas elasid kivil olevad fossiilid kunagi. Lõpetuseks saime ka ise proovida kive lihvida, lõigata ja nende sisse graveerida ja igaüks sai endale selle kivi, mille kallal ta toimetas. Juurde andis see tore üritus mulle uusi kogemusi ja teadmisi fossilide ja ajaloo vallas.

    VastaKustuta
  7. Käisime 12.klassiga 13.10.2015 TTÜ Särghaua õppekeskuses.
    Esmalt suundusime õppeklassi.
    Kuigi me oleme Bioloogia tunnis evolutsiooni teemat õppinud oli võimalus see meil nüüd uuesti üle korrata ja alustuseks vaatasimegi lühifilimi erinevatest eesti kivimitest ja fossiilidest. Täitsime ka töölehti, tänu millele saime maailma arengu selgeks ka numbrites. Näiteks mina sain teada, et 2500 milj. a tagasi oli hapniku sisaldus maal vaid 1 protsenti ja kuskil 800-540 milj. a tagasi oli see tõusnud tänapäevasele tasemele, ehk hapnikusisaldus õhus oli 21%. Huvitav oli teada saada ka massiliste väljasuremiste kohta - 251 milj. a tagasi suri välja 96% merelistest-ja 70% maismaaliikidest. Hiljem läksime töökotta, mis oli minu jaoks päeva huvitavaim osa, saime oma kätega teha endale meelepärase kivist meene. Kasutasime erinevaid masinaid: lõikurit, lihvijat ja graveerijat ja kõigil tuli midagi vahvat välja!
    Särghaual oli tore!

    VastaKustuta
  8. Käisime õuesõppel Särghaual, kus oli lõbus tegevustik ning sain teada palju uut organismide kujunemisest ning fossiilidest. Sain teada üherakuliste organismidest (nt. bakterid). Kogusin uusi teadmisi mereorganismide, taimede, imetajate, lindude, dinosauruste, inimeste kujunemisest maal. Saime teada, kuidas elusorganismid kujunesid ning mis ajaperioodil. Peale teoreetilist pool uurisime ning määrasime fossiilide liike. Lisaks saime kive lihvida, lõigata ning graveerida. Saime aimu kivitöötluse protsessidest. Õppisin tundma neid masinaid, mida me kasutasime.

    VastaKustuta