reede, 14. oktoober 2011

Õuesõpe Kohtla-Nõmmel

Meie käisime Kohtla-Nõmmel õuesõppel. Seal käisime kaevanduses. Meile näidati, kuidas vanasti tööd tehti. Maa alla minnes peab kõigepealt pähe panema kiivri, neid on eri värvi, mis kõik tähendasid midagi. Punaseid kiivreid kandsid labidamehed, nemad olid kõige visamad mehed. Siniseid kiivreid kandsid mehed, kes tööd ei teinud, aga said kõige rohkem palka. Ning kollaseid kandsid masinatel töötavad mehed.
Maa all kaevandati põlevkivi. Seintele pandi süütenööriga lõhkeaine, mis plahvatas ja seejärel sein varises. Iga mees pidi aga nii kiiresti jooksu panema kui vähegi jaksas. Maa-aluses kaevanduses oli tööl mitusada meest, aga neist puurija oli vaid üks, kuna puurija töö oli väga raske. Puur ise kaalus oma 20 kg. Puurija pidi seda päev otsa oma õlal kandma ja puurima, hoides puuri väga sirgelt. See-eest oli tal palk väga hea.
Kaevanduses kasutati ka rongi, mis vedas kive mida kaevandati. Rong võis sõita ülesmäge lausa 70 km/h, aga siis hakkasid tavaliselt vagunid ümber kukkuma. Vaguneid sai tühjendada kahekaupa, ilma et neid rongi järelt ära oleks pidanud võtma. Vagunitega sõideti suurde aparaati, mis tegi vagunile tiiru peale s.t. kallas vagunid tühjaks.
Need mehed, kes olid aga napsuvennad, saadeti naiste juurde tööle. See oli meeste jaoks kõige jubedam koht. Seal töötas umbes 50 naist, kes solvasid ja alandasid mehi niiviisi, et nad ei tahtnud enam kunagi õllepudelit kätte võtta.
Väljusime maa alt ja läksime maa peale. Seal näidati karjäärikallurit, mis oli väga väga suur. Rataste kõrgus oli 170 cm. Kalluriga veeti kärjäärist kivimeid välja. Nägime ka suurt koppa, millega maa peal karjäärist põlevkivi välja tõsteti või mäge kokku tõsteti. Kopp oli umbes 5 m kõrgune ja 6-7 m lai. Need mäed aga on Eesti suurimad tehismäed.
Räägiti veel ka Sinimägede lahingust, mis oli Eesti kõige julmem ja verisem. Väga palju suri Eesti mehi, aga vaenlasi suri veel rohkem. Selles lahingus lasid ülevalt lennukid, mäe pealt kuulipildurid ja mäe all olid mehed juba nugade ja kätega üksteise kallal.
Sellel õppepäeval sain ma väga palju targemaks. Sain teada kuidas kunagi kaevandati põlevkivi. Mulle meeldis see õppepäev väga.
Robert, 8. klass Juurikaru Põhikool

1 kommentaar: