kolmapäev, 5. oktoober 2011

Õppepäev Porkunis

Meie klass käis Lääne-Virumaal Porkuni Paemuuseumis. Reisi alustasime uue kurttummade kooli vaatamisega. Edasi läksime Porkunisse. Seal võttis meid vastu giid.
Me alustasime torni mõõtmisega ja selgus, et torn on 21 meetrit kõrge. Seda sai arvutada aastaarvu järgi ja sammude järgi. Seejärel läksime sisse, kus oli igasuguseid erinevaid kive ja kivikujutisi. Giid rääkis ja näitas paekivi, koralli ja teisi kivimeid. Me saime ka kivi kokku panna. Samal ajal rääkis ta erinevatest paekividest näiteks lubjakivi, dolokivi ja mergel. Paekivi on settekivim. Peale kivimite vaatamist saime ronida torni kahe grupina - poisid ja tüdrukud, sest trepid oli kitsad ja korraga ei mahtunud ka. Torni tipus puhus tugev tuul.
Alla tagasi jõudes näitas giid meile katset. Ta pani kaussi kivid ja valas peale hapet. Kivid hakkasid kahanema aeglaselt, kuigi hape vahutas suure hooga. Katsele järgnes jalutuskäik energiaväljale, kus tuli jutuks kummitused, kuid sellele me aega ei viitnud ja läksime edasi Porkuni järve äärde. Seal saime teada, et järv kuivab mõni aasta ära ja kalad surevad. Järves on ka liikuvad saared. Me käisime ka metsas energia rajal, mis tervendab.
Bussisõit viis meid välja Tamsallu. Seal nägime lubjakivi põletamise ahje. Üks neist oli ringikujuline, mille laes oli palju auke. Põletamisega tegelesid naised.
Sellel päeval sain palju uusi teadmisi ja reis jooksul sai ka nalja.
Merle 7.a klass VG

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar